06 July 2011

Belajar Bahasa Korea Dalam Bahasa Melayu

The title means - 'Learn Korean language in Malay'.

Introduction

Since I have a chance to learn korean language in formal way - I took Korean language course in my university - I would like to share it with other fellow friends who wants to learn the language too.

Every language courses in my university are divided into three (3) level. I already passed the level one (1) and next semester I will continue with level two (2). My Korean language teacher is Korean people. She had stayed in this country for almost three years I guess. Very nice and very friendly.

*****

Even though I learned the language in English, my English is not good enough to explain in details about grammar and language terms. So, I write the tutorial in Malay but I'll use English as well as much as I can. Hope you don't mind and I'll try my best to answer your question (if any). Hehehe

Oh,before I forget, because I still in beginner level, I have to learn the honorific sentence first. So, you might find it different from Korean drama or informal daily life conversation. The informal sentence structure will only be taught in level three in the course.

*****



Before we begin, I want to show you how to adjust the computer keyboard setting so you can type in Korean alphabet.

Update: For anyone who use Win7, it'll be a little tricky to change the setting. This tutorial is using Windows Vista actually. I'm really sorry about that.

Window Vista Screenshots

1. Click the Windows logo button and search 'language' in the search box.


2. Choose 'Change keyboard or other input methods'.


 3. Now, you are at 'Keyboard and Language' tab. Choose 'Change keyboards...'



4. Choose 'Add' and find Korean in the list displayed. Click OK. Then 'Apply'.


FINISH!

If you want to change your keyboard language while writing, the shortcut is press Shift + left Alt.
To change from roman alphabet to korean alphabet, press right Alt.

Normally, Korean language is already installed in your windows. If you can view korean alphabet in your browser or computer, so that's fine. If not, I suggest you try to find Korean Language Pack from your OS site.

*****

In the first lesson we will cover Korean alphabet or known as 한글 (hangeul). Korean language in Korean is 한국어 (hangukgeo).

Basically, korean alphabet or 한글 has 19 consonants and 22 vowels. That's enough for intro I guess. Hehehe. See you next time.

Next >> Huruf Hangul (Konsonan)

79 comments:

Diary oF Mine said...

mesti terer dak ni ckp korea kan...

Hxnis said...

Cakap tu tade la pandai sangat.
still belajar lagi kan.
hehehe

NurMar said...

salam..annyong..pastu ann kalau translate mmg dpt tepat ke translation dr korea ke malay..

Hxnis said...

@NurMar

sebab struktur ayat korea tak sama dengan malay..but i'll try my best.

Nur Liyana said...

Amik course apa smpai kne stdy bhs korea?

Hanis said...

course biasa-biasa je.
tak kira course apa pun boleh ambil kelas korea di upm sebagai subjek elektif. :)

Al-anishah Anis said...

berhasil tkansz

Umieykulil said...

hye bets tak belajar bahasa korea?? saya tak lama lagi nak ke kanada nak belajar meluncur ais best kan

Esteshhaad said...

bila taip automatically changed to english... kenapa ya?
dan tekan right alt x tukar ke tulisan korea pun...

hxnis said...

mungkin laptop esteshhaad tade korean language. kalau view blog yg ada tulisan korea dekat browser boleh tak? ke tulisan tu keluar petak-petak?

KWC Hee said...

wow! ke kanada? bestnya.

Sitinuratiqah Kamaruddin said...

huhuhu.. masalah sy sme mcm masalah azymah..npe die x translet ke bhs korea pon..

KWC Hee said...

translate? dia takkan translate bahasa korea. cuma atiqah boleh menaip dalam bahasa tersebut.

Kumbangbunga36 said...

pe mksd syg taw suami dlm bhsa korea????
sape yg thu eak??
:)

KWC Hee said...

nak translate ke bahasa korea ke apa?

Aiman_nur said...

lpas buat bnde ni, first kta nak bljar ape?

KWC Hee said...

Belajar mengenal huruf hangul. macam belajar ABC, kena tahu huruf, kemudian perkataan, baru ayat.

Nazrul War Lagend said...

sye nk tau bahase korea

KWC Hee said...

Jadi, kena belajar rajin-rajin. :)

Joedamn said...

this is a very good link to learn korean
bcnrfriends.blogspot.com

nik syazana zana said...

saya nk terai cakap bahasa korea
saya terigin sangat2 :)

KWC Hee said...

cuba jgn tak cuba :)

ana baik said...

mslh sy sm cm azymah dan atiqah.nape diorang xtukar ke bahasa korea pun?

KWC Hee said...

azymah dah dapat tukar dah.
dekat bahagian taskbar, ada tak keluar language bar?

nur alissa izati bt zulamran said...

susah nyer bahase korea ni pui

KWC Hee said...

:)

Hazwan said...

boleh mintak couple tak

KWC Hee said...

o.O?

Eydaeyny said...

안녕하세요! saya dpat belajar ni dkat laman web seemile.com mmg sng faham n dlm bape bulan saya dh pndai tulis korean tpi x thu mkne jerh tulis jerh reti

irdina said...

perkataan korea susah tak ????

Nadira said...

x sangat senang...

KWC Hee said...

Thanks for the link. Dah tengok video dia memang senang la untuk beginner. :)

KWC Hee said...

Kalau ikut pengalaman saya mula-mula belajar bahasa korea ni, agak susah juga nak pick up. lama-lama baru okei.

lyn said...

goooooooooooood

Muszah_207 said...

Cam ne saya nk menaip lam korea.. dah pat wat cam arahan tu. tp apa yg ditaip xda makna..xjdilah

Muszah_207 said...

hye..cam ne ya nk menaip lam korea.. sy dah wat sperti arahan diatas tp apa yg sy taipkan xda makna..xsama.. camne???

KWC Hee said...

untuk menaip perkataan yang ada makna, mesti kena belajar mengenal huruf dan ejaan bahasa korea. :)

Nurul said...

berhasil la

SHASHA said...

BLAJAR BTUL BTUL YE.,

auni said...

berhasil juga

auni said...

hai

iris chempaka said...

kalau window xp

KWC Hee said...

window xp


control panel > Date, Time Language & Regional Options > Regional & Language Options > Language > Text service & Input Language: Details > Add language ikut step 4 macam kat atas.

Tengku nadia elfina said...

saya nk org yg boley ajar saya b.korea..tp ssh sngt nk jumpe tutor yg boley ajar b.korea..sye nk sngt blaja..huhu..

KWC Hee said...

Harap post Belajar Bahasa Korea di blog ni dapat membantu. :)

hazimah honey said...

thanks for the knowledge . gomawo :)

Nabila89bella said...

hai

khairul kr said...

saranghae

Dhianazira said...

sye nk sngt bljar bhsa korea.......

KWC Hee said...

Jom belajar~ :)

Nurul Farah said...

hehehehe.. reti bce tulisan korea n phm sikit2 mkne ea sbb suke tgk cerite dye.. na belajar lgi byk ag..

Mar_kgau said...

hye all?????????..........

Anazone said...

saya sentiasa mengharapkan kalau belajar bahasa korea ni senang.( Erin)

Heygirl_ira said...

tak boleh pun.. xjdi lgsung.. tkan ape2 pun tak jadi...

beast be2uty fans said...

hello ;) bleh ajr sya bhase korea,please .. sya tau ckp skit skit jee.. :( hehehe

hyun chan said...

macam mana sy nak belajar bahasa jorea niew,,,,,,

KWC Hee said...

Belajar kenal alphabet dia dulu :)

KWC Hee said...

Boleh tengok post berkaitan bahasa korea di sini.

http://hangukeso.blogspot.com/search/label/Belajar%20Bahasa%20Korea%20Dalam%20Bahasa%20Melayu

eunmi said...

sye dah jadi wat tpi.. x tau nk tulis.. boleh buat Tuto untuk..maksud sye x phm bile nk tulis nhan keyboard :D

Asyiqiniqin said...

not bad......^-^

nina said...

knp xjd tulisan hangul pun ??? bnyk kli try . =.='

KWC Hee said...

Mungkin komputer Nina tiada korean language setting. Pakai OS apa skrg? Windows 7 ke?

Bintang Merindu said...

annyonghaseyo

julhidayah said...

lahhhhhh nak tahu bahasa koreaaaaa hmmmmmmmmmm tak boleh keeeeeeeeeeeeee???????????????????????????????..................

fazeera nabila said...

x jadi pon

Izaty said...

language bar tu nak ambik apa? Klu chinese, guna ainuin.. korea apa nma tulisan dye tu?

KWC Hee said...

Kalau Korea, Hangul. Shortcut nak tukar ke huruf Hangul di keyboard, ALT (bahagian sebelah kanan tangan Izaty.)

Along Haikal said...

belajar betul betul ok

iyfasweet said...

hansanida

♔монĐ Izzат кнап ♥ said...

xjadi pun :(

comeymieyda said...

nak belajar bahasa korea tapi sebutan bahasa melayu ... baru faham n senang cakap ...

Hanis said...

Komputer tak support Korean keyboard ke?

Hanis said...

kamsahamnida (terima kasih)

alyn said...

University mana yg ade ajar subjek korea ni ? Dh lama cari tp tatau university mana .

Hanis said...

Setahu saya, UPM, Uitm dan UM ada.

alyn said...

Ape name bidangnye ? Hope dpt tolg saya . Dh lama sgt cr . Kalau tak jmpe jgk trpkse give up n continue wif business

Hanis said...

Maaf ye. Saya tak berapa pasti pula utk uitm dan UM.

Tapi kalau UPM,
subjek Bahasa Korea adalah subjek elektif. Maksudnya, student dari pelbagai bidang dan major boleh ambil utk cukupkan credit hour.

Setakat tu je yg saya tahu.

Oh ye, UKM pun ada subjek ni. Exam TOPIK (macam JLPT utk Japanese language) di Malaysia, dianjurkan dan dilaksanakan di UKM.

More details, saya rasa better Alyn hubungi pihak universiti.

siti nur ,ain said...

hai

siti nur ,ain said...

hello :)